Sanofi

Magyarországi lakosok számára

Beárnyékolt áldott állapot

Könnyedebb babavárás a DulcoSoft segítségével

Már a terhesség korai szakaszában hormonális változások okozhatnak kellemetlenséget, többek között hányinger, hányás, az ízlelésérzés váratlan megváltozása, székrekedés, szédülés vagy ájulás formájában1. A várandósság többi szakasza sem lesz mentes feltétlenül a jókedvünket beárnyékoló testi tünetektől.

Terhesség alatt bizonyosságra vágyunk és megnyugtató válaszokra a felmerülő kérdéseinkkel kapcsolatban. Figyelmünk a fejlődő, gyarapodó kis magzatunk felé fordul, miközben a megjelenő kellemetlen tünetekkel félelmünk is egyre erősödhet:

  • aggódunk a pici egészséges fejlődéséért,
  • izgulhatunk a felgyülemlő kérdésektől a szülés folyamatával kapcsolatban,
  • elbizonytalanodhatunk a családi élet teljes megváltozása folytán,
  • és szoronghatunk az anyaságunk, az ismeretlen kihívások miatt.

A székrekedés természetes tünet a terhesség során

Ha az anya jól van, a családja is jól érzi magát, szokták mondani közhelyesen. S valóban, ha már a terhesség során nem fordítjuk figyelmünket a saját testi és lelki egyensúlyunk felé, a megjelenő zavaró tünetek korán beárnyékolhatják ezt az áldott állapotot.

A terhesség során még inkább a biztonságra és az egészséges megoldásokra helyezzük a fókuszunkat. Ezt a fókuszt terelheti el a várandósság során támadó zavarok közül a székrekedés is, amely már az áldott állapot gyanúját is felkeltő első jelek között szerepelhet.

Az első trimeszterben a bélmozgás csökkenésével is kapcsolatban áll a megjelenése, amelyet a bél izomzatának a progeszteron által kiváltott elernyedése idéz elő. De a második és harmadik harmadban is visszatérhet a kemény, tömör, vízben szegény széklet, mert ekkor már a terhes méh nyomja össze a beleket és a gyomrot, ezzel számos emésztési zavart is okozva.2 A szülés utáni első időszakban is előfordulhat még székrekedés, amely a bélmozgás nem tökéletes helyreállásának, vagy a székeléstől való félelemnek a következménye.

A székrekedést étrendi és életviteli tudatossággal tudjuk kezelni. Rostos ételeket nagyobb adagban iktassunk be az étkezésbe (teljes kiőrlési élelmiszereket, hüvelyes zöldségeket, gyümölcsöt), fogyasszunk sok folyadékot, és legyen része a mindennapi rutinnak a kiadós testmozgás is, például a rendszeres séta3.

Noha a székrekedés megoldásaként a szakemberek is elsőként a fentieket emelik ki, számos esetben mégsem elegendő mindez a panasz feloldására. Ilyenkor célszerű a klinikailag tesztelt, megbízható hatóanyag-tartalmú4 székletlágyítók felé fordulnunk várandósságunk alatt és után5.

Válasszon kíméletes, akár hosszabb távon alkalmazható megoldást!*

A DulcoSoft belsőleges székletlágyító oldat fő összetevője a Makrogol 4000, amely nagy vízmegkötő képességgel rendelkező ozmotikus hashajtó. A Makrogol 4000 nem szívódik fel a bélrendszerből és változatlan formában ürül ki a szervezetből, miközben lágyítja a székletet és növeli annak mennyiségét .

Egy gonddal kevesebb, ha a DulcoSoft segíthet a megkönnyebbülésben.

Felhőtlen babavárást kívánunk!*Szedése előtt kérje kezelőorvosa tanácsát, ha terhesség vagy szoptatás ideje alatt szeretné azt szedni.


1https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/pregnancy-faqs/ Letöltés dátuma: 2020.05.20.
2https://www.tommys.org/pregnancy-information/im-pregnant/early-pregnancy/10-common-pregnancy-complaints Letöltés dátuma: 2020.05.20.
3https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/common-pregnancy-problems/ Letöltés dátuma: 2020.05.20. 4https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26866689/?from_term=constipation+during+pregnancy&from_pos=1 Letöltés dátuma: 2020.05.20. 5https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418980/ Letöltés dátuma: 2020.05.20. 6DulcoSoft használati útmutató

MAT-HU-2000019 (2020.06.11.)