Sanofi

A kiegyensúlyozatlan étrend hatása az emésztésünkre?

A mai rohanó világban az embereknek napközben nincs idejük enni és este pedig bepótolják az egész nap kimaradt táplálékot. Sokan vannak akik pedig bizonyos diétát tartanak és ezért száműznek bizonyos élelmiszercsoportokat az étrendjükből. Ezek az étkezési szokások mind ahhoz vezethetnek, hogy lelassul az emésztés és akár székrekedés is kialakulhat. Ezért is nagyon fontos az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, ami védelmet nyújthat a székrekedés ellen.
Kisokos a hashajtók szedéséhez

Hogyan használja, ha elege van a székrekedésből…

Rengeteg olyan betegség létezik, amelyről kényelmetlen beszélnünk mások előtt – még ha orvosról is van szó. Ezért gyakran előfordul, hogy nem kérünk segítséget, csak mert túlságosan kellemetlennek éreznénk beszélni a problémáról, így maradnak a kínzó tünetek és kényelmetlen érzések. A székrekedés épp egy ilyen probléma – bélműködésünket ritkán taglaljuk mások előtt, annak ellenére, hogy mindenkivel előfordulhatnak székletürítési nehézségek. Nem szégyen tehát, ha ilyen problémával küzdünk – titkolni pedig nincs értelme. A megoldást csak akkor találhatjuk meg egészségügyi kérdéseinkre, ha szakértő segítséget keresünk, és komolyan vesszük a válaszokat, amiket kapunk.
Kemény a székleted vagy rendszertelenül tudsz WC-re menni?

Nem mindegy, mit használsz

Előfordulhat, hogy a széklet kemény, és az ürítés fájdalmassá válik. Máskor a székelés rendszertelen, szorulás jelentkezhet. A napi bélmozgás személyenként egészen eltérő lehet, vannak, akik napi többször, mások csak naponta vagy ritkábban ürítenek.1 De mikor is beszélhetünk székrekedésről? A hivatalos megközelítés szerint, ha kevesebb, mint heti három alkalommal látogatjuk meg a WC-t, hogy „nagy dolgunkat végezzük”, akkor nagyon valószínű, hogy székrekedéssel küzdünk. A székrekedés kezelésére a hashajtónak nevezett szereket javasolt használni. – nos, ebben a mondatban valószínűleg semmilyen meglepő információt nem találunk.