Sanofi

Kemény a székleted vagy rendszertelenül tudsz WC-re menni?

Nem mindegy, mit használsz

Előfordulhat, hogy a széklet kemény, és az ürítés fájdalmassá válik. Máskor a székelés rendszertelen, szorulás jelentkezhet.
A napi bélmozgás személyenként egészen eltérő lehet, vannak, akik napi többször, mások csak naponta vagy ritkábban ürítenek.1

De mikor is beszélhetünk székrekedésről? A hivatalos megközelítés szerint, ha kevesebb, mint heti három alkalommal látogatjuk meg a WC-t, hogy „nagy dolgunkat végezzük”, akkor nagyon valószínű, hogy székrekedéssel küzdünk.
A székrekedés kezelésére a hashajtónak nevezett szereket javasolt használni. – nos, ebben a mondatban valószínűleg semmilyen meglepő információt nem találunk.
Attól függően azonban, hogy mi egy szer hatóanyagtartalma, a hatásmechanizmusa is egészen más lehet. Ebből már következtethetünk arra, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen jellegű problémára milyen készítményt választunk.

Legyél tudatos, ha egészségedről van szó, és tájékozódj cikkünk segítségével arról, hogy mit használj székletlágyításra vagy székrekedésre. Az alábbiakban röviden tekintsük át, hogyan csoportosíthatóak a hashajtók:

Ozmotikus hashajtók → Székletlágyításra

Az ozmotikus hashajtók az ozmotikus nyomás növelésével visszatartják a vizet a vastagbélben. Ez meglágyítja a székletet, tehát könnyíti annak ürítését.
A „Macrogol 4000” az ozmotikus hashajtók családjában alkalmazott anyag, mely kemény széklet esetén hatékony szer lehet.2

Bélfalstimulánsok → Székrekedésre

A A bélfal stimulánsok vastagbélfal nyálkahártyájában található idegvégződések közvetlen stimulálásával fokozzák a bélmozgásokat. Ezzel gyorsítják a széklet útját, és növelik annak víztartalmát is a könnyebb ürítés eredményéért.2Ezen hashajtók használata főként a rendszertelen széklet vagy székletürítési inger hiányánál ajánlottak.
Milyen stimulánsokat, más néven kontakt hashajtókat választhatunk?
Ide tartozik például a Dulcolax csepp, melynek hatóanyaga, a „nátrium-pikoszulfát” helyileg ható, ún. „triarilmetán” típusú hashajtó. A csepp formátum előnye, hogy egyénileg lehet adagolni.
A Dulcolax bevont tabletta hatóanyaga a „biszakodil”, egy helyileg ható hashajtó szer, mely fokozza a bélmozgást (perisztaltikát) és elősegíti a víz és az ásványi sók (elektrolitok) felhalmozódását a bélben. A hatását 6-12 óra múlva fejti, így ajánlott az esti bevétel és a reggel könnyebben indul. A Dulcolax végbélkúp hatóanyaga szintén a „biszakodil”, amely a végbélkúp formának köszönhetően gyorsan, átlagosan 20 (10-30) percen belül kifejti hatását.

Old meg székrekedésed szakértő segítséggel!1 National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases: Constipation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024803/
Letöltés ideje: 2018.07.12.

2 Gyógyszereink - OGYI-közlemények 59. évfolyam 8. szám: dr. Eggenhoffer Judit: Hashajtók
https://www.ogyei.gov.hu/dynamic/2009_8.pdf
Letöltés ideje: 2018.06.06.

3 Betegtájékoztatók: Dulcolax 5 mg gyomornedv-ellenálló bevont tabletta; Dulcolax 10 mg végbélkúp; Dulcolax 7,5 mg/ ml belsőleges oldatos cseppek


SAHU.DULC1.18.08.0485 (2018.10.15.)