Sanofi

Kisokos a hashajtók szedéséhez

Hogyan használja, ha elege van a székrekedésből…

Rengeteg olyan betegség létezik, amelyről kényelmetlen beszélnünk mások előtt – még ha orvosról is van szó. Ezért gyakran előfordul, hogy nem kérünk segítséget, csak mert túlságosan kellemetlennek éreznénk beszélni a problémáról, így maradnak a kínzó tünetek és kényelmetlen érzések. A székrekedés épp egy ilyen probléma – bélműködésünket ritkán taglaljuk mások előtt, annak ellenére, hogy mindenkivel előfordulhatnak székletürítési nehézségek. Nem szégyen tehát, ha ilyen problémával küzdünk – titkolni pedig nincs értelme. A megoldást csak akkor találhatjuk meg egészségügyi kérdéseinkre, ha szakértő segítséget keresünk, és komolyan vesszük a válaszokat, amiket kapunk.

Mikor használjunk hashajtót?

Székrekedésről akkor beszélünk, ha heti három alkalomnál ritkábban, erőlködéssel tudjuk csak üríteni székletünket, melyet nem kísér a teljes „kiürülés” érzése. A székrekedés lehet másodlagos – amikor valamilyen egyéb betegség áll a probléma hátterében; vagy elsődleges, más néven alkati. 1
A székrekedés az egészséges felnőttek 1–6%-ánál fordul elő, de az immobilizált idős betegek mintegy 80%-a szenved ettől.2 Vannak egyéb érzékenyítő tényezők is: például nők körében jóval magasabb arányban fordul elő ez a probléma, de csecsemőkorban is egészen gyakori lehet a székrekedés.3

A szorulást a régi családi legendáriumok alapján általában egy-két kanál szilvalekvárral kezelték, mára azonban megbízhatóbb megoldások is léteznek. A gyógyszertárakban számos vény nélkül kapható hashajtó készítmény érhető el, melyeket székrekedés esetén kipróbálhatunk. Hashajtót alkalmazni csak a betegtájékoztató körültekintő megismerése mellett szabad, emellett érdemes kikérnünk háziorvosunk vagy gyógyszerészünk véleményét is– tegyük hát félre szégyenérzetünket, és emlékeztessük magunkat arra, hogy a székrekedés nem egészen mindennapos dolog.

Hogyan használjuk a hashajtót?

A Dulcolax termékpalettáján tablettát, cseppeket és kúpot is találhatunk – eldönthetjük tehát, hogy milyen formában szeretnénk kezelni a problémát, illetve mi a legmegfelelőbb saját magunk számára. Adunk pár tippet, hogyan érdemes használni ezeket a termékeket:

1. tipp – tablettát az egyszerűség és a kényelem kedvelőinek

A tabletta praktikus, könnyű lenyelni és speciális védőbevonatának köszönhetően ott hat, ahol kell, így nem terheli a szervezetet. Bárhová magával viheti, kis helyen is elfér, diszkréten alkalmazható. Hatása 6-12 órán belül jelentkezik, emiatt este ajánlott bevenni, így reggel könnyebben indul a nap.

2. tipp – kúpot a gyorsabb eredményért

A kúp hatása a tablettával szemben 20 (10-30) percen belül kialakul, így azoknak ajánlott, akik gyors megkönnyebbülésre vágynak.

3. tipp – cseppeket az egyéni adagolásért

Amennyiben egyéni adagolhatóságra van szükség, vagy nehezünkre esik lenyelni a tablettákat, a cseppek jelenthetik számunkra az ideális megoldást. Orvosi ajánlás esetén a legkisebbek is szedhetik.

+ 1 tipp – kúraszerű használat esetére

A hashajtók alkalmazása esetén nem mindig elég az egyszeri használat, de az előzőekben leírtaknak köszönhetően nem kell aggódnunk akkor sem, amikor kúraszerű kezelésre van szükségünk A kúraszerű használat hossza minden terméknél más. Például a Dulcolax tablettát és kúpot 5 napig, míg a Dulcolax cseppeket akár 10 napig is lehet egy huzamban használni – ennél hosszabb ideig való alkalmazás csak orvosi javaslat esetén ajánlott.


Ne tűrje a székrekedést, keressen szervezete számára is hatékony megoldást!

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!1 Táplálkozási Akadémia Hírlevél II. évfolyam 9. szám, 2009. szeptember
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/ta_2009_09_szekrekedes.pdf
Letöltve: 2018.04.04.

2 Nyirkos P.: Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/tenyeken-alapulo/ch06s10.html
Letöltve: 2018.04.04.

3 G. Peppas, , V. Alexiou, E. Mourtzoukou, M. E Falagas: Epidemiology of constipation in Europe and Oceania: a systematic review
https://doi.org/10.1186/1471-230X-8-5
Letöltve: 2018.04.04.

SAHU.DULC1.18.04.0219 (2018.05.30.)