Sanofi

Magyarországi lakosok számára

Mi okozhat kemény székletet vagy szorulást?Az európai lakosság 17%-át érinti a székrekedés problémája, mely más betegségek kísérő tüneteként is jelentkezhet, de gyakran akkor is fennállhat, ha valaki egyébként teljesen egészséges. Vannak olyan kockázati tényezők, melyek fogékonyabbá tesznek a székrekedés illetve a kemény széklet kialakulására, ilyenek az életkor, étkezési szokások, mozgásszegény életmód, de egyes lelki tényezők is.1 Székrekedés során sokszor előfordul, hogy a betegek arról számolnak be, hogy az inger ellenére nem, vagy nem megfelelően tudnak üríteni – melyet a széklet szárazsága, keménysége okoz.2
Ha kemény a székletünk, érdemes átgondolnunk, hogy életvitelünk vajon hozzájárul-e a probléma kialakulásához – és ha igen, hogyan változtathatunk mindezen.

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra!

Lehetőleg fogyasszunk sok fehérjét, együnk változatosan. Ha a székletünk kemény, és emiatt szorulással küzdünk, próbáljuk ki a korpát, zabot vagy lenmagot étkezéseink során! Fogyasszunk minél több folyadékot, hogy a székletünk lazábbá válhasson!

Ha ülőmunkát végzünk, és életmódunk mozgásszegény, fordítsunk figyelmet a testmozgásra!

Ugyan nem egyértelmű, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a szorulást, ill. a kemény széklet problémáját, ilyen jellegű egészségügyi problémáink megoldására mégis sokszor javasolják a szakemberek épp ezt a megoldást. Tegyünk próbát, és ha mást nem is, akkor legalább sétáljunk egy nagyot minden nap!

Teremtsünk megfelelő légkört: legyen idő és hely a napi rutinra!

Talán furán hangzik, de a rendszeres és kiegyensúlyozott székelést sem erőltetni, sem siettetni nem szabad – ugyanakkor nem szabad elbagatellizálni a rendszeres székletürítés fontosságát. Figyeljünk rá, hogy megszokott helyen és időben legyen lehetőségünk elvégezni a dolgunkat, lehetőleg zavartalanul!1,3

Székletlágyítás professzionálisan

A Dulcosoft belsőleges oldat orvostechnikai eszköz, mely hatóanyagának köszönhetően közvetlenül a bélben, mechanikus módon hat, és segít, amikor székletünk kemény, száraz. Egyáltalán nem szívódik fel, változatlan formában ürül ki szervezetünkből, ezért használata biztonságos. Hosszabb távon is alkalmazható – a kíméletes megkönnyebbülés érdekében.*

Válassza Ön is a Dulcosoftot, hogy a nagy dolog ne legyen többé nagy dolog!


1G. Peppas: Epidemiology of constipation in Europe and Oceania: a systematic review Letöltés linkje: https://bmcgastroenterol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-230X-8-5 Letöltés dátuma: 2019.03.18.
2D. E. Beck: Evaluation and Management of Constipation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3096424/ Letöltés dátuma: 2019.03.25.
3NHS UK: Constipation Letöltés linkje: https://www.nhs.uk/conditions/constipation/ Letöltés dátuma: 2019.03.19.
* A készítmény gyermekeknek 3 hónapnál hosszabb ideig nem adható és 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

SAHU.DULC1.19.04.0171 (2019.04.08.)