Sanofi

Magyarországi lakosok számára

Mik lehetnek a következményei a fájdalmas erőlködésnek?

Ha székletünk kemény, hosszabb időbe telhet, és erőlködéssel járhat az ürítés. A problémás székelés szövődményeket okoz, ilyen például az aranyér kialakulása is. Alábbi cikkünk abban segít, hogy elkerülhesse, vagy megfelelően kezelhesse a komolyabb panaszokat.

Mit tehetünk aranyér kialakulásakor?

    1. Szorulás megelőzése

Kiemelten fontos, hogy szükség esetén a szorulás megelőzésével kezdjük a probléma megoldását. Ehhez életmódbeli fordulatra lehet szükség: megfelelő táplálkozás, folyadékbevitel és mozgás – a mesterhármas, mely segíthet!
Ha a mesterhármas bevetése sem hoz javulást, továbbra is kemény és száraz a széklete, és esetleg már fájdalommal* jár az ürítés, van megoldás, hogy kíméletes megkönnyebbülésben legyen része. A DulcoSoft székletlágyító kíméletesen lágyítja a kemény székletet, és akár hosszabb távon is alkalmazható.

    2. Nedves törlőkendők

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kialakul az aranyér, fontos, hogy minden székelés után alaposan, de kíméletesen tisztítsuk meg a végbélnyílást. A nedves törlőkendők jó megoldásnak bizonyulhatnak, ha használatuk után szárazra töröljük az érzékeny felületet. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ne használjunk parfümmel illatosított, alkoholos törlőkendőket, hiszen ezek csak még jobban irritálhatják a végbélnyílást és környékét, akár allergiás reakciókat is kiváltva.

    3. Fürdőzés

Sokan esküsznek egy jó meleg kád vízre, ha aranyér probléma merül fel. Fontos, hogy mindenképpen tiszta kádba, tiszta vízbe üljünk, a fürdővízhez pedig adhatunk gyulladáscsökkentő gyógynövény-főzeteket is, mint a kamilla, varázsdió, árnika. Ezek csak akkor biztonságosak, ha nem irritálják bőrünket. A szappan használatát is jobb hanyagolni aranyér esetén, hiszen ez is izgathatja bőrünket a kényes területen.

Aranyér kialakulásakor nem csak a tünetet, de a kiváltó okot is fontos megszüntetni, hiszen csak így érhetünk el igazán tartós változást.1 Ha többször előforduló problémáról van szó, melynek hátterében leginkább a kemény széklet áll, akkor érdemes lehet hosszabb távon alkalmazható székletlágyító szert használni, mely kíméletes megkönnyebbülést biztosít. A DulcoSoft 24-72 órán belül segítséget nyújt, 6 hónapos kortól alkalmazható*, de cukorbetegek, várandós* és szoptatós anyák* is szedhetik.

Ne hagyja, hogy a kemény széklet aranyér-problémát okozzon – tegyen meg mindent az egészséges székletürítésért, hogy a „nagydolog” ne legyen olyan nagy dolog!


1National Institutes of Health: Enlarged hemorrhoids: How can you relieve the symptoms yourself? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279466/ Letöltés ideje: 2019.08.30.
*Ne alkalmazza a DULCOSOFT®-ot, ha tisztázatlan eredetű, fájdalmas hasi tünetei vannak. Ha bizonytalan az alkalmazást illetően vagy további kérdése van, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

MAT-HU-2200082 (2022.01.31.)