Sanofi

Székrekedés utazás alatt

Ne hagyd, hogy nyaraláskor szorult helyzetbe kerülj…

Nyaralni indulsz? Mindent alaposan megterveztél?

Utazásaink során számtalan külső körülménynek vagyunk kiszolgáltatva: mikor indul a repülő, át kell-e szállni, késik-e a járat, elérjük-e a következő csatlakozást, vajon időben el tudjuk-e foglalni a szállást… Megfelelő tervezéssel és szervezéssel általában csökkenthetjük bizonytalanságunkat és a sok bosszúságot, amit a nyaralás technikai oldala okozhat, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az utazásra testünk működése is többféleképpen reagálhat. Ahogyan a közlekedés során elengedhetetlen a pontosság, székletünk kiszámíthatósága is legalább ennyire fontos. Márpedig utazás alatt még a jól beállt rendszerek is képesek felborulni, és kibillenni egyensúlyukból – így például egyesek hasmenést1, míg mások székrekedést tapasztalhatnak nyaralásuk során.2

Székrekedés utazás alatt: erre is gondoltál a bőrönd bepakolásánál?

Ha utazunk, gyakran megváltozik napi ritmusunk, ami már önmagában is elegendő a székrekedés kialakulásához: később fekszünk, de később is ébredünk fel; és napirendünkhöz igazodva étkezési szokásaink sem maradnak ugyanazok. Új ételeket próbálhatunk ki, más alapanyagokból készült fogásokat fogyasztunk, de az is előfordulhat, hogy később vacsorázunk, és napközben szinte alig eszünk valamit – ahogyan az is, hogy a strandon tele esszük magunkat csupa zsíros vagy édes étellel. Nyaralás alatt kicsit talán leeresztünk, kikapcsolunk, és ilyenkor a tudatos, egészséges táplálkozásra is kisebb hangsúlyt fordíthatunk. Ugyanakkor egyeseknek gondot jelenthet idegen helyen intézni „nagydolgukat” is, és bizony az sem segít a helyzeten, ha utazás alatt csak kifogásolható tisztaságú nyilvános WC-kre bukkanunk.

Milyen kellemetlenségekkel jár az utazási székrekedés?

Ha nem tudjuk megfelelően üríteni székletünket, folyamatos „teltségérzetet” tapasztalhatunk beleinkben. Ez a kényelmetlen érzés rányomhatja bélyegét a nyaralásunkra is, hiszen így nem tudjuk átadni magunkat az önfeledt pihenésnek, folyton a feszítő érzésre koncentrálunk a kikapcsolódás helyett.

Mi lehet a megoldás?

Ha úgy gondolod, hogy utazásod alatt nem csak a járatok érkezésénél fontos a kiszámíthatóság, de szeretnéd, hogy székleted is rendszeres és kiszámítható legyen, vigyél magaddal Dulcolaxot – a rendszertelen széklet precíz hajtóerejét!
Tedd a rendszertelent is kiszámíthatóvá – légy igazán felszabadult a jól megérdemelt nyaralás alatt!


1 N. Dunn: Travelers Diarrhea. Letöltés linkje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459348/ Letöltés dátuma: 2019.06.10.
2AK. Tuteja: Development of functional diarrhea, constipation, irritable bowel syndrome, and dyspepsia during and after traveling outside the USA. Letöltés linkje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17549631 Letöltés dátuma: 2019.06.10.


SAHU.DULC1.19.06.0273 (2019.06.17.)