Sanofi

Magyarországi lakosok számára

Székrekedés utazás alatt

Hogy a nyaralás csak az élményekről szóljon

Hurrá, nyaralunk! Hogy biztosan a megérdemelt pihenésről szóljon a következő pár nap, készülj fel te is előre a kellemetlen betegségekre gyógyszercsomaggal, és a közös programötletekkel családi kupaktanácsban.

Az utazás elengedhetetlen része a tervezés: szállásról, aktív és pihentető programokról, a napi étkezés milyenségéről, sőt a kellemetlen betegségek megelőzéséről is dönthetünk még az otthonunk biztos nyugalmában. Vegyük figyelembe minden családtag, a kisgyermekek, vagy kamaszok véleményét is, milyen családi szálláshelyre és kikapcsolódást ígérő programokra szavaznak idén nyáron.

A szülők persze a biztonságot is szem előtt tartják: készüljetek fel székrekedésre, vagy hasmenésre, legyen nálatok többféle fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, olló, kötszer és sebtapasz, lázmérő és rovarriasztó. Ha vannak egészségügyi problémák, amire rendszeresen szed gyógyszert valamelyik családtag, ne hagyjátok otthon azokat a gyógyszereket sem, illetve gondoskodjatok esetleges allergia elleni szerekről is. Természetesen védekezzetek megfelelő erősségű naptejjel, speciális úticél esetén szúnyoghálóval és vízfertőtlenítővel is1. Idén ne hagyjátok otthon a arcmaszkokat és kézfertőtlenítőket sem!

Az utazási székrekedés is megelőzhető

Sokaknál számos kellemetlen tünettel járhat egy utazásból adódó stresszhelyzet, a változástól, bizonytalanságtól való félelem. Az akut vagy átmeneti székrekedés az étrend, az utazás vagy a stressz hatására megjelenő gyakori tünet2, így mindezen okokra célszerű felkészülnünk jó előre.

Ne változtassunk drasztikusan a korábbi étrendünkön!

A rostokban gazdag ételek, gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék az egészséges székelés alapját adják. Ha megváltozott napi étrendünk a nyaralás miatt, növeljük az étrend rosttartalmát, s adjunk hozzá lehetőleg étkezési búzakorpát, zabkorpát vagy lenmagot. Igyunk sok folyadékot, és lehetőleg kevesebb alkoholt fogyasszunk.

Bajok a semmittevésből

A pihenéshez sokszor kapcsolódik a semmittevés, amiből a napi rutin megváltozása is következik. Mindezek nagyban felelősek a székrekedés megjelenéséért, így lehetőleg a napi mozgásmennyiségre figyeljünk oda nyaralás alatt is. A család közös igénye alapján lehet ez kiadós séta, úszás, kirándulás és biciklizés is.

Ne halogassuk a székelést!

Utazás során a WC-re járási szokásaink is megváltoznak, gyakrabban folytjuk vissza a székelési ingereket, ami szintén a székrekedés gyakori okai között szerepel. Figyeljünk erre is tudatosabban felkészülve, s ne halogassuk a korábbi napi rutint, szánjunk időt a nyugodt székelésre.

A stressz sem lehet a pihenés akadálya

Gyakori székrekedési oknak számít a stressz, szorongás vagy depresszió megléte3 . Az utazás erőteljes változást jelent a napi megszokott rutinból kiszakadva, így sokakból fokozott stresszreakciót válthat ki már a tervezési időszak is. Vegyük figyelembe családtagokként és barátokként ezt a lehetőséget is, és legyünk kellően rugalmasak és lazák. Alkalmazkodjunk egymás igényeihez, megszokott rutinjaihoz empatikusan a felhőtlen kikapcsolódás érdekében.

Amikor a gyógyszer a megoldás

Ha az étrend és az életmód megváltoztatása, a tudatos odafigyelés és előzetes szervezés nem segít, vegyük elő a gyógyszercsomagot, s válasszuk a biztos megoldást:
A DulcoSoft® belsőleges oldat, amely orvostechnikai eszköz és gyógyászati segédeszköz a kemény, száraz széklet lágyítására alkalmazható. A Dulcolax® vény nélkül kapható gyógyszercsalád a rendszertelen széklettel rendelkezőknek nyújt segítséget. A különböző adagolási formában kapható (tabletta, cseppek és végbélkúp) Dulcolax® gyógyszerek klinikailag igazolt hatású hashajtószerek, amelyek a család minden tagjának személyre szabott megoldást kínálhatnak.

Élményekben gazdag pihenést kívánunk a felkészült utazóknak!


1https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/travel-health-checklist/ Letöltve 2020.06.15.
2https://www.nature.com/articles/nrgastro.2016.53 Letöltve 2020. 06. 15.
3https://www.nhs.uk/conditions/constipation/ Letöltve 2020.06.15.


MAT-HU-2000156 (2020.07.13.)