Sanofi

Magyarországi lakosok számára

Székrekedés várandósság alattA női test a várandósság időszakában hatalmas hormonális változásoknak van kitéve. Ez a változás már önmagában is sok lehet, de emellett számtalan tünetet okoz, melyek egészen meg tudják nehezíteni a terhesség amúgy csodálatos időszakát.13

A női test a várandósság időszakában hatalmas hormonális változásoknak van kitéve. A hormonok megváltoznak, ennek következtében a bélizomzat ellazulhat. Ezen felül a bélrendszerre hatással lehet az egyre növekvő nyomás, amelyet a méh tágulása okoz. Ha bélizomzat ellazul az étel áramlása a testben lelassulhat.
A bélrendszerre hatással lehet az egyre növekvő nyomás, amelyet a méh tágulása okoz. A terhességi székrekedés a nők nagyjából egynegyedére jellemző a várandósság alatt és a szülést követő időszak első 3 hónapjában.14 A székrekedés pedig, akármennyire is kellemetlen erről beszélni, számtalan egyéb szövődményt is okozhat. Az egyik ilyen például az aranyér kialakulása, mely a székrekedés nyomán megjelenő folyamatos erőlködésből fakad, ami megterheli a végbelet és a végbélnyílást is. A székrekedés másik kísérőtünete lehet például a puffadás, ami a terhesség során különösen kellemetlen érzés.15

Mi az, ami legkevésbé sem hiányzik egy terhes nő életéből? Nos, a felesleges fájdalom és a kényelmetlen testi tünetek biztosan ebbe a körbe tartoznak. A székrekedés kezelésére alkalmas gyógyszerek minden gyógyszertárban kaphatóak, de várandósság alatt a legtöbb szer ártalmas lehet a baba fejlődésére, ezért különösen nehéz a választás.

Felmerülhet a kérdés: vajon van-e olyan székletlágyító, melyet várandósok és szoptató kismamák is biztonsággal használhatnak?

Ha lágy és rendszeres székletet szeretnénk, a székletlágyító szerek általában segíthetnek, hiszen visszatartják a vizet a belekben, megnövelik a széklet mennyiségét, és elősegítik a bélmozgást is. Különleges hatásuk abban rejlik, hogy kíméletesen járulnak hozzá a rendszeres ürítéshez, amely a várandósság alatt is éppen olyan fontos, mint máskor.
Várandósság és szoptatás alatt azonban a segítség önmagában még nem elég – biztosan tudnunk kell, hogy a babának és a mamának sem árt a szer, amit használni fogunk.

A DulcoSoft segít, hogy ne kelljen a kemény széklet miatt aggódnod!
A DulcoSoft egy gyengéd székletlágyító várandósság és szoptatás alatt is. Nem csak a megkönnyebbülésben segít, de hatóanyagának (Makrogol 4000) köszönhetően mechanikusan, felszívódás nélkül fejti ki a hatását a belekben és változatlan formában ürül ki a szervezetből, így anya és baba is biztonságban lehet, akár hosszabb távú használata mellett is.*
Ne hagyd, hogy felesleges kényelmetlenség terheljen kisbabád mellett. Koncentrálj arra, ami igazán lényeges – a kemény széklet ellen pedig válassz hatékony, de biztonságos megoldást!

A DulcoSoft belsőleges oldat alkalmazásának megkezdése előtt mindenképp kérd ki a kezelőorvosod tanácsát!

*Hosszabb ideig a DulcoSoft belsőleges oldatot nem szabad napi rendszerességgel szedni a székrekedés okának kivizsgálása nélkül.
Régóta fennálló hasi fájdalom esetén keresse fel kezelőorvosát!

13Kumar P.: Hormones in pregnancy
letöltés helye: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640235/
Letöltés ideje: 2019.04.08.
14Bradley CS. et al., Obstet Gynecol. 2007 Dec; 110 (6): 1351-7., Constipation in pregnancy: prevalence, symptoms, and risk factors.
letöltés helye: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18055731
Letöltés ideje: 2019.04.08.
Átlagban a terhes nők 22%-nak, az első - második - harmadik trimeszter átlaga alapján, és 24%-nak a terhességet követő 3 hónapban alakul ki székrekedés.
15A. Foley: Management Strategies for Abdominal Bloating and Distension
Letöltés ideje: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3264926/
Letöltés ideje: 2019.04.08.

MAT-HU-2200082 (2022.01.31.)